Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

14/10/2014 ΦΣ Μηχανικών Επιστήμης Υλικών ΠΙ (Καμία Διαγραφή Φοιτητή! Κινητοποιήσεις & Συντονισμός)

Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ακόμα μια ακαδημαϊκή χρονιά αρχίζει στο φόντο της κρίσης. Παρατηρούμε τη διαρκή επίθεση του Κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας εξειδίκευσής και την της στο μέτωπο της παιδείας. Αυτό που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς είναι ότι η Κυβέρνηση υπό τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ εξαπολύει μια συντονισμένη επίθεση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μια βαθιά ταξική επίθεση που οξύνει όσο ποτέ τις κοινωνικές αντιθέσεις, δημιουργεί τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που έχει ανάγκη το Κεφάλαιο ώστε να φορτώνει τη δική του κρίση στις δικές μας πλάτες, για να δημιουργεί τη γκάμα εργαζόμενων που χρειάζεται στη παραγωγή αλλά και για να δημιουργήσει χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία να επενδύσει και να κερδοφορήσει, μετατρέποντας έτσι και την ίδια την έρευνα που πραγματοποιείται στις σχολές μας, όπως και το προϊόν της, σε εμπόρευμα! Κάνοντας συνολικά τη τριτοβάθμια εκπαίδευση νέο πεδίο κερδοφορίας.
Αυτή τη στιγμή η μάχη ώστε η νέα γενιά να μπορεί να σπουδάσει, να πάρει ένα πτυχίο που εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα και να βρει αργότερα μια δουλειά αποκτά κεντρικά χαρακτηριστικά και πρέπει να δοθεί! Δημιουργούν μια κατάσταση που η οικονομική πίεση θα αποθαρρύνει τα παιδιά των φτωχότερων στρωμάτων ακόμα και να τελειώσουν το λύκειο. Τα πανεπιστήμια γίνονται μέρη όπου θα υπάρχουν λίγοι και εκλεκτοί ενώ η πλειοψηφία της νεολαίας θα πετιέται στη τεχνική κατάρτιση. Οι διαγραφές έρχονται να σπρώξουν αυτή τη κατάσταση βίαια πετώντας άμεσα κόσμο έξω από τις σχολές αλλά και δημιουργώντας ένα ακόμα εμπόδιο στη δυνατότητα να πάρει κάποιος πτυχίο. Έρχονται επίσης να καθιερώσουν τη διαγραφή στα ν+2 χρόνια ως απειλή, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία του πειθήνιου και υπάκουου φοιτητή- μελλοντικού εργαζομένου. Οι αντεργατικοί νόμοι που περνάνε τα τελευταία χρόνια έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον όπου η νέα γενιά βυθίζεται στην ανεργία και εργάζεται νόμιμα με 400€! Αυτό το μέλλον και το παρόν μας έχουν ετοιμάσει και αυτό είναι που καλούμαστε να ανατρέψουμε!
Ποιος όμως είναι το πραγματικό βάρος για την πρόσβαση στις δωρεάν σπουδές και ποιος τελικά εμποδίζει τους φοιτητές να σπουδάζουν; Μήπως είναι αυτή η σάπια κανιβαλική πολιτική που προωθούν κυβερνήσεις- ΕΕ- ΔΝΤ όλα αυτά χρόνια και που έχει φέρει τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο απόγειο της εξαθλίωσης; Μήπως είναι η συνολική επίθεση στην εκπαίδευση που προσπαθεί να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα; Μήπως η επιβολή των επιταγών της Μπολόνια για να φτάσουμε το «επίπεδο» των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων; Γεγονός βέβαια, που δε σημαίνει τίποτα άλλο από το να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, πως η έρευνα που διεξάγεται εντός των σχολών μας και το προϊόν της, θα συγκεντρώνονται σε χέρια ιδιωτών- χρηματοδοτών, αλλά και πως ο εργαζόμενος- απόφοιτος από αυτό το Πανεπιστήμιο δε θα χει πάρει παρά μια σειρά από πακέτα πληροφοριών που θα καλείται “ατομικός φάκελος προσόντων” και θα τρέχει δίχως σταματημό να διαπραγματεύεται μόνος του την εργατική του δύναμη, σε μια ενδιάμεση κατάσταση εργασίας- ανεργίας. Μήπως το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο δεν τους χωράει όλους πλέον αλλά προωθείται μια μορφή παιδείας για λίγους κι εκλεκτούς; Όχι; Μήπως τότε φταίει το ότι με βάση όλη αυτή την κατάσταση το κόστος σπουδών μετακυλύεται στους φοιτητές; Ας βάλουμε όλοι λίγο το χέρι στην τσέπη για να λειτουργούν τα εργαστήρια, για να έχουμε θέρμανση στα αμφιθέατρα, για να μπορούμε να έχουμε αναλώσιμα και εξοπλισμό… Μήπως φταίει το ότι όλο και πιο έντονα μπαίνουν οικονομικά κριτήρια στις φοιτητικές παροχές; Μήπως φταίει η ιδιωτικοποίηση πολλών πλευρών της λειτουργίας του πανεπιστημίου; Μήπως όλα αυτά μας ωθούν στο να δουλεύουμε από πριν καν μπούμε σε κάποια σχολή και μάλιστα με τις χειρότερες συνθήκες, ελαστικά και ανασφάλιστα; Με ωράρια που καθιστούν απαγορευτική την παρακολούθηση μαθημάτων πολλές φορές. Μήπως τον έλληνα φορολογούμενο τον βαραίνει περισσότερο το να πληρώνει εργολαβίες για την καθαριότητα και τη θέρμανση αφού αποδεδειγμένα κοστίζουν πολύ περισσότερο από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία; Αυτούς τους εργαζόμενους που δεν ήταν «ωφέλιμοι» και γι’ αυτό βγήκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν…
Ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση στην κατάσταση που διαμορφώνεται?
Μπροστά στην όλη κατάσταση που δημιουργείται φαίνεται επιτακτικό να εμφανιστεί το αντίπαλο δέος στα σχέδια της Κυβέρνησης και της Ε.Ε. Ένα πολιτικά επικίνδυνο με ριζοσπαστικές πρακτικές εργατικό- λαϊκό κίνημα που θα ανατρέψει τα σχέδια τους και θα επιβάλλει τις ανάγκες της πληττόμενης πλειοψηφίας κόντρα στις επιταγές του Κεφαλαίου. Το μέτωπο της παιδείας στη παρούσα συγκυρία δημιουργεί δυνατότητες για μαχητική επανεμφάνιση του λαϊκού παράγοντα για τη δημιουργία ενός πραγματικού πανεκπαιδευτικού μετώπου με πρωταγωνιστικό ρόλο του φοιτητικού κινήματος.
Αποτελεί όμως βασική προϋπόθεση η ανασυγκρότηση των ίδιων των φοιτητικών μας συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος συνολικότερα. Είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας, οι φοιτητικοί σύλλογοι να γίνουν το όχημα εκείνο μέσω του οποίου, η πλειοψηφία των φοιτητών που πλήττεται, θα οργανωθεί και θα επιβάλλει στο τώρα τις ανάγκες της! Χαρτογραφώντας τις ανάγκες μας, και σε σύγκρουση με τη λογική της διαχείρισης και της αναμονής για “καλύτερες μέρες”, παλεύουμε εδώ και τώρα ενάντια σε όλα όσα μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε τις σπουδές μας, αλλά και για όλα όσα είναι δικά μας και μας τα στερούν, για όλα όσα οι δυνατότητες της εποχής κρίνουν αναγκαία! Δημιουργούμε τα δικά μας όργανα αγώνα, τις δικές μας δομές μέσα από τις οποίες οργανωνόμαστε και επιβάλλουμε τους δικούς μας όρους για σπουδές.
Δε πρόκειται να μείνει κανένας φοιτητής που έχει ανάγκη για δωμάτιο, εκτός εστιών! Δε πρόκειται κανένας φοιτητής να πληρώσει ποτέ στη Λέσχη σίτισης! Δε πρόκειται κανένας φοιτητής που εργάζεται να κοπεί σε εργαστήριο γιατί πήρε απουσία την ώρα που δούλευε! Δε πρόκειται ούτε να μας διαγράψουν, ούτε να μας οδηγήσουν στη διαγραφή!
Παλεύουμε για:
  • Ανατροπή του μαύρου μετώπου Κυβέρνησης- Ε.Ε.- ΔΝΤ- Κεφαλαίου και κάθε επίδοξου διαχειριστή αυτής της πολιτικής. Ρήξη και αποδέσμευση από Ε.Ε., Ευρώ και ΔΝΤ. Κατάργηση των μνημονιακών νόμων και όλων των αντεργατικών μέτρων.
  • Διαγραφή του χρέους- Παύση πληρωμών. Κατάργηση των δανειακών συμβάσεων. Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές και όχι οι εργαζόμενοι. Εθνικοποίηση τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο.
  • Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ – Απεμπλοκή από πολεμικούς σχεδιασμούς. Ήττα των σχεδιασμών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, έξω όλοι οι ιμπεριαλιστές από την Ουκρανία.

Δημόσιες Δωρεάν Σπουδές- Δικαίωμα στη μόρφωση για όλους
  • Καμία διαγραφή φοιτητή! Κανένας διαχωρισμός σε ενεργούς- αιώνιους- λιμνάζοντες. Καμία κατάργηση της πρόσβασης σε εξετάσεις
  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους. Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς
  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες. Δωρεάν σίτιση- στέγαση- συγκοινωνίες- συγγράμματα για όλους.Πλήρης οικονομική κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.
  • Ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Καμία εφαρμογή της Συνθήκης της Μπολόνια
  • Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας- Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων- Όχι στην εξαγορά εδρών από επιχειρήσεις
  • Καμία δημιουργία Οργανισμών
  • Παιδεία για τις ανάγκες της νεολαίας και της πληττόμενης πλειοψηφίας, όχι για τις επιχειρήσεις και την αγορά
  • Όχι στην καθηγητική αυθαιρεσία
  • Καμία σκέψη για δίδακτρα
  • Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές.
  • Άμεση ανέγερση νέων εστιών. Καμία επιβολή ενοικίου ή ανέγερση ιδιωτικών εστιών. Κανένας φοιτητής να μην πετάγεται έξω από τις εστίες.
  • Έξω οι φασίστες από τις σχολές μας!
  • Καμία εντατικοποίηση του προγράμματος σπουδών. Ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους φοιτητές
  • Δημόσιες δωρεάν συγκοινωνίες για φοιτητές και ανέργους. Να σταματήσουν οι έλεγχοι.
  • Φοιτητικό επίδομα για όσους αδυνατούν να σπουδάσουν.
  • Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση χωρίς διάσπαση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΕΣ

Δουλειά με αξιοπρέπεια
  • Καμία διάσπαση πτυχίων και κύκλων σπουδών. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με πλήρη κατοχύρωση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε αυτό
  • Όχι στις νέες διατάξεις για το Τ.Ε.Ε. Κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα με βάση το πτυχίο.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την περαιτέρω ελαστικοποίηση τους με πρόσχημα την κρίση.
  • ΟΧΙ στα αντιασφαλιστικά μέτρα. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους
  • Καμία απόλυση εργαζομένων του Πανεπιστημίου. Να επανατοποθετηθούν στις θέσεις του οι διαθέσιμοι- Να προσληφθούν όσοι απολύθηκαν.

Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες
  • Κάτω τα χέρια από το Άσυλο! Όχι στην ανάληψη της φύλαξης του Πανεπιστημίου από εταιρίες security. Διεύρυνσή του σε εργασιακούς χώρους και σχολεία. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
  • Καμία εφαρμογή των διατάξεων για πειθαρχικά συμβούλια. Καμία δίωξη φοιτητή για συνδικαλιστική δράση
  • Κανένας περιορισμός του δικαιώματος στη διαδήλωση. Να τιμωρηθούν τώρα όσοι έχουν οργανώσει και πραγματοποιήσει κατασταλτικά χτυπήματα ενάντια στο φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα

Αποφασίζουμε:
  • Συντονιστικό απόφασης της Γενικής Συνέλευσης
  • Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Συντονισμό με το Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων. Να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής.
  • Να γραφτεί από το Φοιτητικό Σύλλογο κείμενο ενάντια στον Οργανισμό και τις Διαγραφές και να μοιραστεί σε άλλους Συλλόγους
  • Παράσταση Διαμαρτυρίας του Φοιτητικού Συλλόγου στην Πρυτανεία ώστε να παρθεί απόφαση να μη μείνει κανένας φοιτητής που έχει ανάγκη έξω από τις Εστίες
  • Παράσταση Διαμαρτυρίας του Φοιτητικού Συλλόγου στην Επέτειο των 50 χρόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κόντρα στο Πανεπιστήμιο που μας επιβάλουν
  • Πορεία του Φοιτητικού Συλλόγου την Παρασκευή στις 6.00 μ.μ. από Ακαδημία
  • Νέα Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου την Τρίτη 21/10 και ωρα 2.00 μ.μ. στην αίθουσα Μ1
Η Γενική Συνέλευση
14/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου