Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Μια παλιά ιστορία…

Ένα από τα ζητήματα του τμήματός μας, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην επαγγελματική κατάρτιση των αποφοίτων μας και το ανοίγουμε ξανά σαν ζήτημα, πέρα από την ολική επίθεση που δέχονται όλα τα τμήματα μέσα από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης- Ε.Ε.- ΔΝΤ- Κεφαλαίου, είναι η απόκτηση επαγγελματικών- εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και η ένταξή μας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (κάτι για το οποίο δε μερίμνησαν οι ιδρυτές του τμήματος). Είναι γνωστό ότι η πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της εκπαίδευσης είναι η δημιουργία σχολών, οι οποίες θα αποτελούν διάσπαση των ήδη υπαρχόντων γνωστικών αντικειμένων, χωρίς να εξασφαλίζει για του αποφοίτους κανένα επαγγελματικό- εργασιακό δικαίωμα, κάνοντάς τους προφανώς ακόμα πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμους από το Κεφάλαιο.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πρωτοστατώντας σε αυτήν την πολιτική, ιδρύει το 1999 τρία νέα, τότε, τμήματα: το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Όσο αφορά το δικό μας τμήμα, ο ίδιος ο Φοιτητικός Σύλλογος από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, κινήθηκε προς την κατεύθυνση απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων, μέσω της ένταξής μας στο Τ.Ε.Ε., πετυχαίνοντας τις αλλαγές που το Τ.Ε.Ε. έβαζε ως προϋπόθεση κάθε φορά για την κατάκτηση του τελικού στόχου. Πρώτα ήταν η εισαγωγή μαθημάτων πολυτεχνικού χαρακτήρα, ύστερα το 50% των μελών ΔΕΠ να είναι μηχανικοί. Ακολούθησε η αλλαγή του πτυχίου σε δίπλωμα και η διπλωματική εργασία να μετράει 21% της τελικής βαθμολογίας (όπως γίνεται σε όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου). Ύστερα ήρθε η αλλαγή ονόματος του τμήματος από Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών σε Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, αφού έπρεπε το όνομα να περιέχει τον όρο «μηχανικός», και τέλος η απόκτηση καινούριου κτηρίου για τη στέγαση του τμήματος. Να σημειώσουμε, επίσης εδώ ότι  το τμήμα μας είναι 5ετούς φοίτησης.
Όταν ο κ. Σπρίντζης βγήκε πρόεδρος στο Τ.Ε.Ε. μας είπαν ότι όλες οι παραπάνω αλλαγές που είχαμε κάνει είχαν προταθεί συμβουλευτικά και πως δεν είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα. Μας πρότειναν, επίσης να γίνουμε Χημικοί Μηχανικοί- Μηχανικοί Υλικών και να αποκτήσουμε έτσι μέρος των δικαιωμάτων των Χημικών Μηχανικών. Η απάντηση του Φοιτητικού Συλλόγου σε αυτό ήταν η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. να πάρει απόφαση και ύστερα θα προχωρήσουμε και εμείς, κάτι το οποίο από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Στο μεταξύ, όσοι απόφοιτοί μας έχουν κάνει αίτηση εγγραφής στα μητρώα του Τ.Ε.Ε. δεν έχουν δεχτεί απάντηση, με εξαίρεση 2 μόνο αποφοίτους, που τους απάντησαν αρνητικά και οι οποίοι κινούνται νομικά εναντίον του Τ.Ε.Ε.
Εμείς έχουμε αποκλείσει την προοπτική παραμονής μας στη Σ.Θ.Ε.  λέγοντας φυσικά και όχι εξολοκλήρου στο σχέδιο «Αθηνά». Συνεχίζουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση απόκτησης επαγγελματικών- εργασιακών δικαιωμάτων, παρά την αρνητική στάση του Τ.Ε.Ε. σε σύμπνοια με την Κυβέρνηση, βάζοντάς μας συνεχώς αναχώματα.

Κόντρα στις λογικές ανάθεσης και προσωπικών χειρισμών, ο Φοιτητικός Σύλλογος πήρε την κατάσταση στα χέρια του και όπως φάνηκε, έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα. Συνεχίζουμε μαζικοποιώντας τις Γενικές Συνελεύσεις, παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις, γιατί η τελική λύση του ζητήματος μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τέτοιου είδους συλλογικές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου